הכירו את הכותבים:

רויטל ורד טבע ואורי ורד

מעל 15 שנים בתחום של בנייה וקידום של אתרי וורדפרס

רויטל ואורי

וורדפרס 5

וורדפרס 5 (גוטנברג) – שינוי לטובה או פגיעה בתפקוד האתר שלכם?

וורדפרס עומדים לצאת בחודשים הקרובים עם וורדפרס 5 , הכולל את עורך הטקסט המתקדם של וורדפרס – גוטנברג. מומחי הוורדפרס בעולם בדקו את גרסת הבטא ועולה מכיוונם טענה שוורדפרס 5 עלול ל "לשבור" לכם את האתר – Things will break. בהמשך המאמר תקבלו סריקה על מה כולל וורדפרס 5, מתי הוא מגיע, מה הסכנות ואיך תוכלו  להגן על האתר שלכם.

וורדפרס 5 – מה עומד לקרות

כל אתרי הוורדפרס יקבלו עדכון אוטומטי שלא ניתן יהיה להסיר אותו. העדכון ישנה את עורך ברירת המחדל של וורדפרס TinyMCE לעורך "היותר מתוחכם" – גוטנברג. הגירסא הרשמית שיצאה מכיוון וורדפרס היא: מדובר בשינוי לטובה, היות ולטווח הארוך הלקוחות יהנו מאפשריות עריכה מתקדמות גם בתבניות וורדפרס בסיסיות. בתור משתמש וורדפרס וותיק ומתכנת אתרים ב 10 השנים האחרונות, אני בהחלט מברך על השינוי שיאפשר לבנות דפים עשירים יותר מבחינה גרפית ללא צורך בידע תכנותי. היום קיימים מספר תוספים מעולים מקבוצת בוני העמודים (Page builders) כגון Elementor – Page Builder for WordPress ו Elementor – Page Builder for WordPress. אני אישית ממליץ על אלמנטור שמאפשר בניה של עמודים מורכבים ללא צורך לדעת לתכנת. מה שחשוב הוא שתוספים אלו מאפשרים בחירה עבור כל עמוד האם להשתמש בעורך ברירת המחדל של וורדפרס או באלמנטור. בצורה זאת כשמתקינים את אלמנטור דפים ישנים, תבניות ופלאגינים (תוספי התוכנה של וורדפרס) בדרך כלל לא נפגעים. כך נראה עורך ברירת המחדל של וורדפרס – TinyMCE:
עורך ברירת המחדל של וורדפרס – TinyMCE
  כך נראה העורך של גוטנברג:
העורך של gutenberg
 

וורדפרס 5 מתי הוא יגיע?

על פי הפרסומים, גרסת הבטא מוכנה ובמהלך חודשים אפריל או מאי 2018 יותקן אוטומטית וורדפרס 5 על האתר שלכם.

מה הבעיה עם WordPress 5 וגוטנברג – Things Will Break?

הרבה תבניות ופלאגינים (חלקם הגדול חינמי), מסתמכים על עורך ברירת המחדל של וורדפרס TinyMCE וכניראה יפסיקו לתפקד כמו שצריך לאחר ההתקנה של וורדפרס 5. חשוב לדעת! פלאגינים (תוספי התוכנה של וורדפרס) ותבניות עיצוביות (Themes) תמיד אפשר להסיר. אך לא ניתן להסיר גרסת וורדפרס. בנוסף, כדי לתמוך בוורדפרס 5 יהיה שימוש בטכנולוגיות חדשות יחסית כמו REACT ו –  REST API שעלולות גם הן לגרום לתבניות ותוספים של וורדפרס להפסיק לעבוד.

איך תגנו האתר שלכם שלא יפגע  מוורדפרס 5

1. מומלץ מאוד לגבות את האתר לפני שיקבל את העדכון האוטומטי ע"י וורדפרס 5. יש המון פלאגינים שמאפשרים גיבויים כמו  BackupBuddy ו Duplicator. אני ממליץ על גיבוי ידני של קבצי האתר בעזרת FTP + גיבוי ידני של ה Data Base. אם יש לכם גיבוי  עדכני, תמיד תוכלו להחזיר את האתר לגירסה הקודמת של וורדפרס. 2. מומלץ למנוע את השדרוג האוטומטי של וורדפרס ע"י התקנה והפעלה של התוסף Easy Updates Manager. אחרי היציאה הרשמית של וורדפרס 5 מומלץ לחכות מספר חודשים כדי לראות מה יהיו התגובות ולתת זמן לצוותי הוורדפרס לתקן באגים. תמיד תוכלו לעשות את השדרוג כשתרצו. 3.וורדפרס הודיעו שלאחר ההתקנה האוטומטית של WordPress 5 ניתן להתקין  פלאגין שנקרא Classic Editor וכך להחזיר את וורדפרס למצב של עורך ברירת המחדל. לדעתי, מומלץ להתקין ולהפעיל אותו כבר עכשיו כדי למנוע (לפחות בהתחלה) את ההפעלה האוטומטית של העורך של גוטנברג. זה הלינק לתוסף – wordpress.org/plugins/classic-editor.

מה אומרים מומחי הוורדפרס בעולם על השינוי

אתם יכולים לבדוק בעצמכם – פשוט חפשו בגוגל אחרי – WordPress 5 ותראו מה כתוב…

על פי אתר web242.com – וורדפרס 5 יהיה הצלחה מרשימה או כשלון ענקי:

There is an adage that goes “if it isn’t broke don’t fix it!”.  This is an old wise tale that Automattic, the creators of WordPress, have abandoned to forge WordPress into the future. Most WordPress users, have no idea what is on the horizon when they upgrade to version 5.0. For Automattic, the introduction of 5.0 is either going to be an impressive success or a gigantic flop (with many angry and bewildered users).

על פי אתר deliciousbrains.com יש סיכוי סביר שהרבה אתרי וורדפרס "ישברו" ויפסיקו לעבוד:

WordPress has always been a project that prides itself on backwards compatibility, a choice that has left the codebase large, outdated, and full of technical debt. WordPress allows the software to be run on a version of PHP (5.2.4) that has been unsupported by PHP since January 2011! Developers have been calling for this to be raised for some time but it has been postponed under the banner of backwards compatibility and the ‘Design for the Majority’ philosophy because the “average WordPress user simply wants to be able to write without problems or interruption.” But Gutenberg is quite a departure from this stance. The goal of the project has dictated the need to use modern technologies (React, REST API), and therefore it circumvents the problematic parts of core. Matt Mullenweg views this as a positive, perhaps not willing to admit the double standard here!"

הפלאגין של גוטנברג – חוות דעת

כיום ניתן להתקיו את הפלאגין של גוטנברג בתור תוסף רגיל של וורדפרס – הוא לא חובה. רק במסגרת WordPress 5 הוא יגיע בתור ברירת המחדל. עורך ברירית המחדל של וורדפרס- TinyMCE דומה לתוכנת WORD, הוא ברור ואינטואטיבי ומאפשר להוסיף תוכן בסיסי של תמונות, טקסטים, קישורים וטבלאות. לא צריך להיות מתכנת כדי לעצב את הטקסט כמו שאתם אוהבים מבחינת גופן, צבעים וגודל בדומה לעבודה ב- WORD. לפעמים יש כל מיני שיבושים מבחינת מרווחים בין שורות (מעבר שורה על ידי לחיצה על ENTERּ + SHIFT מסדר את הבעיה. מי היה יוהן גוטנברג ? יוהן גוטנברג היה יהודי גרמני aחולל מהפכה עצומה במאה ה- 15 כשהמציא את אותיות הדפוס. וורדפרס מתכננים מהפכה גדולה – כזאת שעלולה להרוס לכם את האתר… כיום , הפלאגין של גוטנברג – WordPress Gutenberg plugin מגיע בתור פלגין נפרד. אתם יכולים להוריד כאן את הפלאגין של גוטנברג – WordPress Gutenberg ולהתקין אותו על אתר הוורדפרס שלכם ולבדוק בעצמכם אם אתם אוהבים אותו. בדקתי את העמוד של הפלאגין של גוטנברג וראיתי שיש לו הרבה ביקורות שליליות הוא קיבל דירוג של 2.5 כוכבים מתוך 5 שזה דירוג מאוד נמוך! הבעיה היא שבוורדפרס 5 גוטנברג מגיע כחלק בלתי נפרד מההתקנה האוטומטית בתור עורך ברירת המחדל. וחלק ממומחי הוורדפרס בעולם טוענים שהוא עלול להרוס לכם את האתר. כאן ניתן לקרוא תגובות על הפלאגין של גוטנברג –   Wordpress Gutenberg plugin reviews. חלק מהמשתמשים נתנו ציון של 5 כוכבים ואהבו וחלק נתנו ציון של כוכב אחד או שניים. לדוגמא מי שלא אהב ונתן 2 כוכבים טען  שעורך הטקסט של גוטנברג מאוד עוצמתי אבל גם מאוד לא אינטואטיבי ומבלבל! גם מי שנתן 5 כוכבים לגוטנברג אמר שהוא מאוד מתרגש ונותן 5 כוכבים על הרעיון, העיצוב הנקי ועל היוזמה המצוינת אבל שהוא מציע שזה יהיה כלי למפתחים בלבד כיוון שהוא נותן המון אפשרויות אבל לא פשוט לתפעול. לדוגמה לא ברור איך לעשות משהו פשוט כמו להוסיף תמונה. המלצתי, תעשו את הבחירה כשאתם יודעים מה ההשלכות שלה ולא כחלק ממהלך כפוי שוורדפרס ינחית על האתר שלכם.              
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן